Projektbeskrivning

Hamra Grustag

Hamra Grustag, även kallad Tullinge Grusgrop, används fortfarande flitigt av skärmflygare i södra Stockholm. Brantbrinks fritidsanläggning ligger precis bakom och många nyfikna som passerar stannar gärna en stund och tittar.

Det finns planer att inkludera Hamra i Vinter-OS 2026 i grenarna längdskidor och skidskytte. Det har även ryktats om backhoppning, men det är än så länge obekräftat.

Att flyga i Hamra Grustag

Grustaget är en stor grop riktad mot N och NNV. 260–360 grader har rapporterats fungera utan att det blir rotorer längs kanterna och de bästa förhållandena för hang inträffar vid ungefär 330 graders vindriktning när vinden kommer ”längs dalen” rakt in i gropen utan att störas av kanterna.

Som i alla grustag gäller det att vara försiktig med vassa stenar och dylikt på vintern så att du inte skadar din skärm.

Få vägvisning

Visa alternativ dölj alternativ

TO-1

Det går att starta utmed hela grustagets långa södra del och finns gott om plats för att balansera. När det är lite hårdare vind så får man vara lite extra försiktig då det gärna blir byigt och turbulent.